Ženy v Lendaku sa nechcú vzdať svojich krojov

21.10.2007 Poprad

Tatranská Lomnica 21. októbra (TASR) - Vidieť v Lendaku ženičky v typickom farebnom kroji nie je ničím výnimočným. Staršia generácia žien ho nosí podnes.
\"Už sa ho nevzdáme. Komu by sme nechali tie plisované sukne, zástery, blúzy a drahé šatky na hlavu. Lendacký kroj je krásny, \" ukázala Veronika Kačmarčíková na nadživotnú fotografiu lendackej nevesty v etnografickej expozícii Múzea TANAPu v Tatranskej Lomnici.
\"Je to švagriná Mária Koščáková. Vtedy mala vari 16 rokov. Teraz je už na dôchodku, \" uviedla pani Veronika obutá v rovnakých vyšívaných papučkách, aké sú vystavené v zasklenej vitríne.
Spoločne s Helenou Hudákovou a Máriou Vidovou sa prišli pozrieť do múzea počas stretnutia, ktoré v októbri už tradične organizujú pre \"svojich\" seniorov Štátne lesy TANAPu.
\"Robila som v TANAPe 17 rokov. Pracovala som v botanickej záhrade, aj v lese. Bola to pekná i ťažká robota. Stromčeky na sadenie sme vynášali na chrbte. Dnes už by sme to nevládali, \" zaspomínala Mária Vidová.
Na otázku, či sa v lese pri robote nestretli s medveďom, Hudáková odpovedala, že s medveďom našťastie nie, ale stalo sa, že utekali pred ručiacim jeleňom a neraz ich vyplašili hady. A čo by zo spomienok najradšej vygumovali? Jednoznačne veternú smršť a kalamitu, ktorú spôsobila v novembri 2004 v lesoch. \"Ešte dlho po nej sme pomáhali uvoľňovať turistické chodníky a lesné cestičky\".
 

Vyberte región